Samenwonen en trouwen

Als u gaat samenwonen of trouwen, worden twee gescheiden administraties (gedeeltelijk) één.

Dat heeft een aantal gevolgen op financieel en fiscaal gebied. We zetten belangrijke aandachtspunten voor u op een rij.

Fiscaal partnerschap biedt grote voordelen.
Bent uw gehuwd, heeft u een geregistreerd partnerschap of bent u samenwonend en staat u gezamenlijk ingeschreven op hetzelfde woonadres en heeft u een notarieel samenlevingscontract afgesloten, dan bent u verplicht fiscaal partner. Dan kunt u fiscale voordelen naar wens verdelen tussen u en uw partner. Zo kunt u bijvoorbeeld de hypotheekrente volledig ten laste laten komen van degene die het meeste verdient om zo het meeste te profiteren van de aftrek.

Twijfelt u of de belastingdienst u als fiscaal partner ziet en wilt u meer inzicht in de consequenties daarvan? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u gericht adviseren welke verdeling u en uw partner het meeste fiscale voordeel oplevert.

Ontdubbeling van uw verzekeringen verlaagt uw premielasten.
Als u gaat samenwonen, heeft u nog maar één inboedel-, rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering nodig. Ook kunt u vaak beter twee auto's op één verzekering onderbrengen. En zo zijn er meer voordelen te halen.

Wij gaan graag met u in gesprek om uw totale verzekeringspakket onder de loep te nemen en te ontdubbelen. Dat levert u naast financieel voordeel, ook veel overzicht op.

Van twee hypotheken naar één.
Als u beiden een koopwoning had en nu gezamenlijk een huis koopt, is er een aantal zaken waar u op moet letten, zoals: de bijleenregeling; een vrij complexe fiscale regeling die ervoor kan zorgen dat u niet het totale hypotheekbedrag kunt aftrekken. wat doet u met de bestaande levensverzekering bij de overgang van één of twee individuele hypotheken naar één gezamenlijke?

Wij geven u daarin een deskundig en onafhankelijk advies.